miercuri, 5 septembrie 2007

Libertate

de Guvidele

In vremurile astea tulburi aud tot mai des termenul "libertate"- ce cuvant frumos! Incerci din rasputeri sa atingi libertatea dar nu orice fel de libertate, ci o libertate plenara, ca altfel nar mai fi libertate, ce dracu! pentru multi insa libertatea inseamna un cumul de posibilitati pe care pot sa le fructifice...asta pana dau cu capu de prima imposibilitate si zic "ah, da...sunt un om liber, dar cu anumite limite". Pe dracu! Nu esti! Si stii bine asta. Mai liber e un condamnat pe viata pentru dublu asasinat, macar acolo intre patru pereti nu mai esti obligat sa le inghiti propaganda si cacaturile cotidiene. Azi nu mai e comunism, deci poti sa zici ca esti liber. Da, ei bine esti! Esti liber sa alegi, dar cum iti zic ei.
Eram intr-o zi cu un amic care se lauda pe un ton exuberant "i-am dat papucii lu' gagicamea, sant liber ca pasarea cerului!". Ce expresie jalnica..."liber ca pasarea cerului"... ce sar mai bucura ea sarmana sa fie libera.
Nu mia ramas decat sa ma intorc abatut spre casa si sa fredonez cantecelu ala "madalin are o tumoare canceroasa pa creier/ madalin are o tumoare canceroasa pa creier/ ura lelita mea, madalin are o tumoare canceroasa pa creier". Cui dracu ii pasa de madalin? Nimanui. Statu' nul ajuta cu nimic-medicamente, bani-PULA! Atunci de ce mai vrem libertate? Ca oricum astia nu vor decat sa fim sclavi. Sa muncim pentru ei si sa fim liberi ca pasarea de la KFC. Inveti pe branci intro facultate "de elita" si iesi de pe bancile scolii cu un salariu pe care nu ti l-ai fi imaginat nici cu pistolu la tampla. Esti "realizat", "independent". De fapt esti un sclav. Iti sacrifici sanatatea, timpul, micile bucurii pentru ei si pentru familia pe care o vei avea si nuti mai ramane nimic. Daca incerci sa scapi putin din rutina te dau afara si atunci sa dus asa-zisa fericire. Te trezesti parasit de toti, daca ai putin noroc ati tai o mana si te duci la metrou sa canti cantecelu cu madalin. Te ia garda si pentru ca esti infirm te duc la un spital, unde in urma investigatiilor iti dai seama ca tu esti madalin! Sa dus dracu viata ta cu toate aspiratiile tale si cu toate merdenelele sleite pe care le mancai cand o ardeai trist prin romana. Macar acum speri ca o sa fii liber mai incolo...

Niciun comentariu: